Gyermek alvásáról

Alvásfüggő légzészavarok

A gyermekkori horkolás és alvási apnoe gyakori probléma. A gyermeklakosság 2-35-át érinti 2 és 8 éves kor között.
A horkolás és az obstruktiv apnoe gyermekkorban horkolás éilletve a felső légutak részleg vagy teljes elzáródása jellemzi. Tünetei a felnőttkoritól különböznek.
- Horkolás
- Észlelhető légzésleállás
- Fulladásszerű légzésjelenség
- Testhelyzet folyamatos keresése (máshol fekszik le-máshol ébred)
- Éjjeli bepisilés(enuresis)
- Nyugtalan alvás
- Éjszakai izzadás
- Gyakori felébredés
- Száraz száj
- Romló iskolai teljesítmény
- Agresszív viselkedés
- Hyperaktivitás
- Álmosság
- Fejfájás
- Depresszió
- Elmaradt növekedés

Tünetei hátterében gyakran gyógyszeresen vagy inkább fül- orr- gégészei beavatkozásokkal megoldható betegség áll. Érdemes azonban polysomnográfia vagyis alvásvizsgálat végzése, mert műtétnek akkor áll fenn indikációja a, ha horkolás mellett a légzészavar egyéb jelei apnoe-hypopnoe vagy oxigén szint csökkenés is észlelhető. Ilyenkor gyermek fül- orr- gégész adenotomia és tonsillectomiát végezhet, de ma már lehetőség van részleges mandula eltávolításra is.

Súlyos, ritka légzészavarok gyermekkorban

Számos fejlődési rendellenességet ismerünk, amelyben elégtelen oxigénellátást tapasztalunk alvás közben. Ennek oka, hogy mind a légzésszabályozó rendszer a központi idegrendszerben, mind a tüdő tágulásáért felelős izomrendszer az ébrenlétihez képest gyengébben működik. Ilyenkor olyan súlyos, fejlődést leromboló oxigén háztartási zavar alakulhat ki, ami éjszakai lélegeztetést igényelhet.

Ilyenek pl.
- Pompe betegség
- Down-kór
- Pierre-Crouzon betegség
- Arnold-Chiari malformáció
- obezitás

Alvajárás vagy somnabulismus

Ez a jelenség 4-8 éves kor között jelentkezik leggyakrabban. Az alvás első mély hullámú időszakának mozgáseseménye. A legegyszerűbb ágyon üldögéléstől a sétáláson, eszegetésen át egy észen a vad, agresszív koordinálatlan rohangálásig terjed. Gyakran ismétlődő mozgásfolyamatok formáját ölti. Pl. alva kimászik az ágyból és kipakolja a fiókját. Sajnos egészen veszélyes jelenségek is megjelenhetnek. Pl. leugrik az emeletes ágyról. Epizodikusan jelentkeznek, gyakorisága igen változó. Nagyon gyakran ilyenkor a gyermek a lakás egy szokatlan helyére pisil. Ilyenkor a teljesen ébren lévő gyereken nagyon nehéz felébreszteni. Különösebb gyógymód nincs, fokozatosan magától megszűnik. Érdemes megvizsgálni, hogy a háttérben nincs-e túlzottan csekély mennyiségű alvás, vizelet- vagy vesefejlődési rendellenesség vagy esetleg alvási apnoe.

Sleepterror-alvásterror

A kórjelenség lényege, hogy a gyermek alvás közben beszél vagy ijesztő,sikító hangot ad ki. A szülő számára rendkívül ijesztő jelenség, azonban mag a gyermek semmire nem emlékszik a történtekre. Ez a 2-4 éves korú gyermekek alvászavara, mely fokozatosan múlik el a kamaszkorra. A gyermek ijesztő, sikító hangot ad ki az éjjel folyamán. Gyakran bepisilés is kíséri az eseményt. Alapszabály, hogy ilyenkor nem szab a gyermeket felébreszteni. Csendben drukkoljunk, hogy mihamarabb múljon el.

Enuresis nocturna- éjszakai ágyba pisilés

Gyakran a vese- és vizeletelvezető rendszer betegségeivel összefüggő jelenség, alapos kivizsgálást kíván, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ezzel összefüggő ébredések nappali álmosságot, viselkedészavart okozhatnak. A betegség különleges formája a részleges antidiretikus hormon (ADH) hiány, ami éppen éjszaka okoz fokozott vizeletürítést. Gyógyszeres kezelése megoldott. Az összetett jelenség alapos kivizsgálást és átgondolást kíván, hiszen számos egyéb ok pl. pszichés jelenségek is állhatnak háttérben.

Lidércnyomás- szörnyű álmok

A gyerekek gyakran beszámolnak ijesztő, félelmetes álmoképekről, ami után nagyon nehezn sikerül visszaaludni. Ilyenkor teljesen tisztán emlékeznek a jelenségre. Természetes, hogy a gyermek öntudatlanul megérzi, hogy milyen nyomasztóan hatalmas a világ és milyen sokat nem ért belőle, és csak nagyon lassan lesz képes otthonosan mozogni a saját kis világán kívüli térben. Okos gondolat átbeszélni velük, amit álmukban láttak és a világ számukra biztonságos dolgaira terelni figyelmüket.

Figyelmzavar és hyperaktivitás

Ez a gyakori jelenség gyakran a kialvatlanság illetve különböző anatómia eltérések miatt kailakult jelenségei köekeztében lép fel: A pszichés oldal átfogó vizsgálatán kívül nagyon fontos a szomatikus háttér áttekintése is.
  1. Gyermekkori alváshigénés tanácsok

  2. Vissza
www.alvasdiagnosztika.huwww.elektro-oxigen.hu